Jama Orlovača

Ena izmed super izletniških točk v bližini Pal in Sarajeva je jama Orlovača, ki velja za enega najlepših jamskih sistemov Bosni in Hercegovini, obdana s strmimi stenami istoimenskega hribovja s 1056 metri nadmorske višine. Od Pal je jama oddaljena okoli 10, od Sarajeva pa okoli 18 kilometrov. Pot do jame vodi po magistralni cesti Sarajevo-Zvornik, s katere se odcepi pri oznaki za naselje Sumbulovac. 

Jama Orlovača

Tomaž in jaz pred vhodom v jamo Orlovačo z vodičem Mladenom.

Za obisk jame je potrebna predhodna najava, saj jo vodič po navadi odpre posebej za obiskovalce, ni odprta ves čas. S Tomažem sva s pomočjo Mirota, prijatelja, ki živi na Palah in nama je ves čas potovanja stal ob strani z nasveti in s pomočjo z njegovimi “močnimi vezami”, en dan pred obiskom jame zglasila na turističnem uradu na Palah in se za obisk jame dogovorila z gospodom Mladenom Samardžićem, ki je tudi vodič po jami. Mladen se po svojih močeh trudi, da bi turizem v jami zaživel, vendar je zaradi omejenih sredstev povsod po Bosni tudi on s tem malce omejen, vendar mislim da glede na ves reklamni material, ki sem ga videla, opravljajo dobro delo. Mladenov brat, ki sva ga tudi spoznala, pa je zaposlen prav na občini in je prav tako odgovoren za turistični oddelek občine Pal. 

Jama Orlovača

Kapniki v jami Orlovači

Mladen nama je priporočil obisk jame v zgodnjih jutranjih urah, ker se v tej poletni vročini temperature kmalu dvignejo visoko nad 30 stopinj Celzija in je potem temperaturna razlika preveč visoka in imajo ljudje lahko težave zaradi prehitrega spusta temperature ob prihodu in izhodu iz jame, tako da smo se v jamo odpravili že ob pol osmih zjutraj. Okolica jame je lepo urejena s kamnito potjo, ki vodi do vhoda v jamo, spodaj pa je lesena koča, kjer se nahajajo informacije o jami in zgodovinski artefakti, ki so jih v jami našli. Poleg lobanje in zob jamskega medveda, starih 16.000 let so v jami našli tudi ostanke človeških predmetov, med njimi tudi sekiro staro od 3.500 – 2.500 let. Zanimivo je da so ti artefakti enostavno razstavljeni po mizi, nič zaščiteni, kar tako, na dosegu roke. Pa res zaupajo ljudem, bi se temu reklo 🙂 Sicer pa je vodič tudi ves čas prisoten, tako da je za varnost najdb poskrbljeno. 

Notranjost jame

Notranjost jame

Sama jama je dolga nekje okoli 2,5 km, vendar je za turiste urejenih okoli 560 metrov betonirane poti, ki jo je po hitrem postopku zgradila vojska leta 2002, ko se je raziskovanje in urejanje jame tudi začelo. Kljub temu, da je jama majhna ima vse kar jama potrebuje, da je zanimiva za obiskovalce, stalaktite, stalagmite, kapniške stebre, kapniške zavese oz draperije in  “špagetke” – cevaste kapnike na stropu. Jama je tudi prebivališče najbolj ogrožene vrste sesalcev v Evropi – netopirjev. Kapniki so zaradi vsebnosti mineralov v vodi in zemlji ponekod tudi rjavo-rdeče obarvani. Mladen večino stvari in raziskav po jami opravlja sam, zato je poln koristnih informacij in se vidi, da jamo dobro pozna. 

Pečina nad jamo

Pečina ob vznožju katere je vhod v jamo.

Pred jamo se dviguje visoka stena, s katero sva s Tomažem ugotovila, da bi bila odlična za plezanje, nekaj so se že celo lotili urejanja stene s klini za plezalce, vendar se pri majhnem proračunu stvari po navadi ustavijo. Upam, da se kmalu uredi in da te obetavne turistične točke v okolici Jahorine res zaživijo. Jama je super obisk, za vse ljubitelje mističnega podzemnega sveta in izletniških avantur, hkrati pa je vstopnina zelo poceni. Ker je vstop možen samo po predhodni najavi in se jama po navadi odpre za vsakega obiskovalca posebej, je to še posebej zanimivo, edinstveno, individualno doživetje.

Kategorija: Izleti
Oznake:
Komentarji: Ni komentarjev

Ocenite to stran