Čudovit izlet od Jahorine do Šarganske osmice

Ena izmed velikih prednosti Jahorine je ta, da ima nekakšno centralno lego in se da od tam odpraviti na res krasne enodnevne izlete. Še ena ideja za super izlet od tam, je obisk Šarganske osmice, preko Višegrada.

Ena izmed poti z Jahorine proti Višegradu delno vodi po makadamski cesti, kjer je pred vojno potekala proga ozkotirne železnice. Ta pot je super doživetje! Z avtom se pelješ po tunelih ob kanjonu reke Prače, ki je mimogrede čudovita, po poti, kjer je nekoč vozil vlak. Tuneli so popolnoma temni in tako ozki, da se v njih avta ne moreta srečati, mora vedno en popustiti in se drugemu vzvratno umakniti. Ob poti so še ostanki železnih kavljev, ki držijo električne žice ob železniških progah. Do nedavnega pa so tam table opozarjale na minska polja, mi je povedal Tomaž, ki jih tokrat ni bilo več videti, ampak vseeno nikakor ni nobenemu od naju padlo na pamet, da bi se kaj “afnala” po terenu izven poti. 

Pot do Višegrada se kasneje vije tudi ob kanjonu prečudovite zelene Drine, obdane z visokimi gozdnatimi hribovji, ki ustvarjajo prav neverjetno lepo panoramo. Edino kar me razžalosti, je pogled na številne odpadke, ki kvarijo podobo te krasne reke, ne morem razumeti, da za to noben ne poskrbi. 

Ob prihodu v Višegrad se kaj kmalu odpre veličasten pogled na most na Drini, ki je po zaslugi istoimenske, z Nobelovo nagrado okronane zgodbe Iva Andrića, svetovno znana atrakcija. Most je narejen v turškem, orientalskem stilu, kar ni naključje, saj zgodba o izgradnji mostu pripoveduje, da ga je financiral Mehmed-paša Sokolović, veliki turški vojskovodja bosanskega porekla. Most se razteza čez turkizno obarvano Drino, kosilo na nabrežju reke pa je pravo doživetje za vse čute. Malo naprej od mostu se na polotoku na reki bohoti Andrićgrad oz. Kamengrad, turistični, izobraževalni, kulturni in administrativni center. Andrićgrad je dal zgraditi svetovno znani filmski režiser Emir Kusturica, ki veliko vloži v prepoznavnost in podporo svoje države. Želel je postaviti mesto z zgodovinskim pridihom, ki bi izgledalo kot scena iz Andrićeve knjige, saj je ta kompleks posvečen ravno njemu in njegovemu delu. Všeč mi je kako so v mestecu pomešani starinski, moderen in mediteranski stil, energija tam je neverjetno prijetna. 

Višegrad

Most na Drini

Od tu se s Tomažem odpraviva naprej proti srbski meji, saj se muzejska ozkotirna železnica imenovana Šarganska osmica nahaja že na srbski strani. Ta železniška proga je včasih povezovala Užice, Višegrad in Sarajevo, danes pa je prenovljen odsek, ki pelje čez Mokro goro v obliki številke osem, od kjer tudi ime. Vlak je urejen v umetelnem starinskem slogu, zato je vožnja z njim pravo doživetje tudi za mlajše. Železniška pot pa pelje skozi krasen teren na Mokri gori, ki je poznana po enem največjih nahajališč niklja v Evropi in po številnih mineralnih vodnih izvirih. Po poti železnice so urejene luštne postojanke na starih postajah, ki imajo urejene restavracije in bare, za kratke postanke. Midva sva sicer tukaj bila poleti in je neznansko vroče, po moje je super čas za obisk jeseni ali spomladi.

Višegrad

Etno selo Drvengrad Emirja Kusturice

Od muzejske železnice pa sva si odšla pogledat še bližnje Etno selo oz. Drvengrad, prav tako investicijo Emirja Kusturice, ki je postavljeno na vrhu hriba Mećavnik. Ko je Kusturica delal v bližini, si je zamislil kako bi si želel na tem hribu imeti svojo leseno kočo, kjer bi lahko ustvarjal in ko se je lotil projekta je kmalu prišla ideja za celo naselje. Res idilična vasica, kjer je vse potrebno za popolno relaksacijo in dober odmor. Nastanitve so kategorizirane s štirimi zvezdicami in sicer so to posamezne lesene hiške. Na splošno cela vasica izgleda kot da si stopil v pravljico. Naselje ima celo svojo majhno leseno cerkvico, restavracijo, bazen, skratka vse kar se spodobi za nastanitev s štirimi zvezdicami. V glavni stavbi je tudi manjši kino, kjer se predvajajo filmi izpod rok režiserske taktirke Emirja Kusturice, prav tako pa so notri tudi zasebni prostori družine Kusturica. Glede na to da živimo v dobi interneta, naj omenim, da je tako v Andrićgradu kot v Drvengradu za obiskovalce na voljo brezplačen brezžični internet, zato sta tako eno naselje kot drugo, super lokacija za popit kavo in opravit kakšno delo na računalniku v zelo inspirativnem okolišu. 

Kategorija: Izleti
Oznake:, ,
Komentarji: Ni komentarjev

5/5 - (1 vote)