Smučišče Jahorina je med Slovenci priljubljen kraj za smučanje

Smučišče Jahorina je zadnja leta med Slovenci zelo priljubljeno smučišče. Jahorina je nam Slovencem všeč zaradi več razlogov. Prvi je zagotovo ta, ker se počutimo domače. Ostali razlogi pa so dobra hrana, zabava, prijazni ljudje in nizke cene.

No kar se cen tiče, moram povedati, da so se te v zadnjih letih kar precej dvignile. Pred desetimi leti se je dalo na Jahorini smučati več kot pol cenej kot v Sloveniji. Danes ni več tako! Danes je smučanje na Jahorini še vedno cenejše, kot v Sloveniji, vendar ta razlika ni tako zelo velika.

Jahorina je postala moderno smučišče

V zadnjih letih so na Jahorini postavili veliko novih žičnic. Večina žičnic je modernih in starih manj kot 10 let. Tudi nekaj novih smučarskih prog so uredili v zadnjih letih. Novih hotelov, apartmajev in ostalih namestitvenih objektov pa so naredili kar malo preveč, če mene vprašate.

Smučišče Jahorina ima na voljo 11 žičnic in 47 kilometrov urejenih smučarskih prog.

V času zimskih počitnic v Bosni in Hercegovini ter Srbiji, zna biti na smučišču kar gneča. Gneča zna biti tudi med vikendi. Sam si smučanje na Jahorini vedno organiziram tako, da smučam med tednom. Čez vikend pa grem na kakšne lepe izlete do Sarajeva, Višegrada ali Mostarja. Ali pa grem teči na smučeh. Namreč malo pred Jahorino se nahaja Nordiski center Drvorišta, kjer je kar veliko lepih prog za tek na smučeh.

smučišče Jahorina

Zame je smučišče na Jahorini idealno. Namreč sam nisem tiste vrste smučar, ki bi šel smučat vsak dan od jutra do večera, sedem dni v tednu. Sam en dan smučam, naslednji dan pa grem malo po izletih ali na tek na smučeh. Potem grem tretji dan spet smučat. Kakšen dan grem na kakšen dober žur, kjer spijem kakšno pivo preveč in potem smučanje za naslednji dan odpade, če pa že grem, grem samo za kratek čas. Tako, da zame je smučišče Jahorina idealno. Za tistega, ki pa smuča vsak dan od jutra do večera in gre na smučanje za en teden pa se lahko zgodi, da mu bo smučišče malo premajhno in se ga bo naveličal. Taka oseba naj raje razmisli, da bi šla smučat v Italijo, Avstrijo ali Francijo.

Če še niste bili na Jahorini, si poglejte spodnji videoposnetek na katerem pokažem skoraj celotno Jahorino.

Cena smučarske karte v sezoni 2021/2022

Kot sem že na začetku prispevka omenil, se je smučanje na Jahorini v zadnjih letih zelo podražilo. Če mene vprašate, se je podražilo kar malo preveč. Sicer moram dodati, da nudijo kar dobre popuste za več dnevne smučarske vozovnice.

Na Jahorini imajo tri različne cene za smučarske vozovnice glede na sezono. Najnižje cene smučarskih vozovnic so v pred in po sezoni. To je termin do 9.12. in termin po 21.3. V tem obdobju je cena dnevne smučarske karte za odrasle 28,50 evra.

Visoko sezono imajo v obdobju 25.12. do 23.1. in od 12.2. do 20.2. V tem terminu je cena dnevne smučarske karte za odrasle 33,50 evra.

Ostali termini so srednja sezona, kjer je cena dnevne smučarske karte za odrasle 31 evrov.

Kot sem že omenil nudijo kar dobre popuste za več dnevne karte. Cena 5 dnevne smučarske karte za odraslo osebo v srednji sezoni je 107,50 evra, kar znese 21,50 evra na dan, kar je skoraj 10 evrov ceneje, kot če bi vsak dan kupovali dnevno karto.

Malo se lahko znajdete tudi tako, da menjate karte. Sicer, ko kupite smučarsko karto vas vpršajo za ime in priimek, vendar na samem smučišču noben ne preverja ali se voziš na svojo karto. No vsaj mene niso. Tako, da če se malo znajdeš, se da priti skozi kar poceni.

Za otroke in seniorje je smučarska karta cenejša. Cene posameznih in družinskih smučarskih kar si poglejte na

Namestitev na Jahorini

Jahorina ima veliko kapacitet za nastanitev. Na Jahorini najdete zelo moderne hotele, ki si jih ne bi sramovali niti v Švici. Veliko je tudi apartmejev in planisnkih koč. V nadaljevanju bom na kratko opisal par namestitev v katerih sem že bil ali pa sem jih videl na lastne oči.

Hotel Termag

Hotel Termag je eden od najboljših hotelov na Jahorini. Nahaja se na zelo dobri lokaciji tik ob smučišču. Slike hotela si poglejte tukaj. Na povezavi najdete tudi proste termine in cene.

Hotel Vučko

Hotel Vučko je največji hotel na Jahorini. Hotel nudi tako sobe kot apartmaje. Slike in njihovo ponudbo si poglejte tukaj.

Vila Planinska idila

V vili Planinska idila sem bil nastanjen v decembru leta 2022, ko sem bil na smučanju. Meni je bilo zelo všeč in tudi cene so zelo ugodne. Njihovo ponudbo si poglejte tukaj.

Jahorinski izlog

V objektu Jahorisnki izlog imajo na voljo več apartmejev različne velikosti. Sam sem tukaj bil nastanjen lansko leto poleti. Cena je bila zelo ugodna. Ne vem pa kakšne cene imajo pozimi. Za svoj termin lahko ceno preverite tukaj.

Za ostale nastanitve na Jahorini malo pobrskajte na spletni strani Booking.com. Jaz namestitev vedno rezerviram preko spletne strani Booking. Namreč na Bookingu najdeš vse in tudi veliko večjo varnost imaš, kot če se dogovoriš direktno z lastnikom.

Dobra alternativa za nastanitev je mesto Pale, ki je od Jahorine oddaljeno 12 kilometrov. Na Palah so namestitve skoraj pol cenejše. Poleg tega je to dobra alternativa tudi zato, ker na Palah imate velike trgovine, odlične restavracije, kjer jeste občutno ceneje kot na Jahorini. Več o Palah si preberite v prispevku na https://www.jahorina.si/pale.

Drugače imajo Pale svoje smučišče, ki je meni osebno zelo všeč. Tudi cena smučarske karte je bistveno bolj ugodna, kot na Jahorini. Dnevna smučarska karta za odraslo osebo je samo 13 evrov. Več o smučišču Ravna planina in tudi bolj obširen članek o smučanju na Jahorini si preberite na https://www.tomazgorec.si/smucanje-jahorina.

Kategorija: Jahorina
Oznake:
Komentarji: Ni komentarjev

5/5 - (6 votes)