Laminati ali parketi – večen boj lesenih talnih oblog

Lesene talne obloge so še zmeraj najpogostejša izbira kupcev, ki se odločajo za menjavo ali polaganje novih talnih oblog. In ne samo to, v zadnjih letih je les še bolj popularen zaradi trendov opremljanja bivalnih prostorov, ki se znova obračajo nazaj k naravi. Med talnimi oblogami so tako najbolj priljubljeni laminati in parketi, saj oboji s svojimi lastnostmi prepričajo posamezne skupine kupcev. Z laminatom obložena tla odražajo naravno lepoto lesa, poudarijo njegov značaj in so hitra ter cenovno ugodna rešitev v vsakem stanovanju. Tako laminat kot parket sta večna klasika med talnimi oblogami, z modernimi barvami in oblikami pa v novogradnje ali v prenovljena stanovanja vneseta pridih sodobnosti na eni strani ali brezčasnosti na drugi. Lesena tla so popolna osnova za kateri koli stil, zato z laminati ali parketi oz. z njihovo izbiro ni mogoče zgrešiti.

laminati

Laminati – trpežna, enostavna in dostopna talna obloga

Laminati so zaradi številnih pozitivnih lastnosti vse bolj iskana in uporabljana talna obloga –zaradi svoje večslojnosti so trdni, odporni in izjemno vzdržljivi, poleg tega pa še estetsko privlačni, saj so možnosti za njihovo izbiro skorajda neomejene. Odlično se prilegajo različnim notranjim stilom opreme in pohištva, na trgu pa je mogoče dobiti vse od laminatov v imitaciji lesa, kamna in mnogih drugih materialov. Na voljo so različni vzorci, tako da se laminati zlijejo z najnovejšimi trendi kot tudi z brezčasno eleganco ali nekoliko bolj rustikalnim stilom.

Laminati so sestavljeni iz več slojev, kar je zagotovilo za njihovo kakovost, kljub nižji ceni, ki jo imajo v primerjavi s parketi. Spodnja plast laminata preprečuje njegovo zvijanje, srednja zagotavlja stabilnost laminata, zgornja pa površini laminata daje trdnost in izbrani vzorec. Povsem enostavno jih je vgraditi, položijo se lahko tudi na že obstoječo talno oblogo. Še ena lastnost, ki govori v prid laminatom, je ta, da so povsem enostavni za vzdrževanje – zadostuje že občasno brisanje z mokro krpo in sesanje, zato so laminati tudi izjemno funkcionalni in primerni za skorajda vse prostore v hiši, stanovanju ali poslovnem objektu. Odpornost na udarce in druge poškodbe pa je še ena nepogrešljiva lastnost laminatov, zaradi katere so tako priljubljeni.

laminati

Parketi – vzdržljivi, dolgotrajni, a zahtevnejši za polaganje in vzdrževanje

Parketi veljajo za izjemno prilagodljive talne obloge z dolgo življenjsko dobo, a je pri tem treba vzeti v zakup njihovo potrebo po rednem čiščenju in vzdrževanju, ki vključuje brušenje oz. poliranje. Tudi ti podobno kot laminati ponujajo široko paleto izbire med različnimi vrstami parketov, ki se med seboj ločijo po načinu obdelave in debelini materiala. Na voljo so različne vrste lesa, iz katerih so izdelani parketi, kupci pa najpogosteje posegajo po lesu hrasta, evropskega ali ameriškega oreha ter tudi jesena. Seveda se parketi izbirajo tudi glede na dizajn celotnega prostora, pri čemer svetel les prostor optično poveča, medtem ko ga temen še dodatno pomanjša.

Ob ustreznem vzdrževanju je življenjska doba parketov več desetletij, vendar jih je treba sanirati približno na vsakih 10 let. Tudi polaganje je v primerjavi z laminati časovno zamudnejše, če pa se parket poškoduje, pa je treba pobrusiti in na novo polakirati ali naoljiti celotno površino in ne le posameznih delov, kar oteži obnovo talne obloge. Večina vrst lesa je primernih za talno ogrevanje, pozornost pa je treba posvetiti vzdrževanju ustreznih klimatskih pogojev in zračne vlage v prostoru, saj se les krči in razteza, vlaga pa ga lahko poškoduje. Zato je parket primernejši predvsem za prostore, kjer ni veliko vlage, bolj obremenjene predele parketov pa je priporočljivo zaščititi s preprogo ali predpražniki.

Kako pa je s cenami?

V splošnem velja, da so laminati cenejša alternativa parketa, a zato niso nič manj kakovostni, pa tudi posamezne vrste parketa so danes zaradi prilagoditev bolj cenovno dostopne kot nekoč. Cena je zato poleg namena in trajanja uporabe talne obloge eden ključnih dejavnikov pri odločanju o izbiri talne obloge. Cena laminata se giblje od 10 do 20 € na kvadratni meter, v primerjavi s parketi so manjši stroški materiala, montaže in tudi kasnejše morebitne demontaže ob prenovi. Pri polaganju laminata se pod deske namesti še penasta folija za zagotavljanje toplotne in zvočne izolacije talne obloge. Laminati se lahko polagajo plavajoče ali z lepljenjem, pomembno pa je zagotoviti ravno in suho podlago za polaganje, saj bo le tako zagotovljena optimalna položitev laminatnih desk.

Če se talna obloga polaga za dalj časa, je bolj smiselna odločitev za parket – sicer se njegova cena giblje od 9 do 40 € na kvadratni meter, a ima daljšo življenjsko dobo, zato velja parket za dolgotrajno naložbo. Polaganje parketa zahteva nekaj več pozornosti strokovnjakov, saj je treba poskrbeti za pravilno ujemanje barvnih odtenkov parketnih desk. Podobno kot pri laminatih je tudi tukaj potrebna ravna površina, na katero se namesti zvočna izolacija, ki izravna tudi morebitne luknje, nato pa se parket nalepi ali s sistemom na klik namesti na podlago.

Tako laminati kot parketi imajo svoje prednosti in pomanjkljivosti, vendar za oboje velja, da v prostor vnesejo pridih narave, toplino in občutek domačnosti, zato so in ostajajo najbolj priljubljena talna obloga v stanovanjskih in poslovnih objektih.

Kategorija: Ostalo
Oznake:
Komentarji: Ni komentarjev

Ocenite to stran