Kako čistiti in vzdrževati lesena vhodna vrata?

Vhodna vrata so zagotovo pomemben del našega doma, saj naznanjajo prehod iz zunanjega v notranji svet. Njihove izbire nikakor ne prepuščamo naključju, našo pozornost pa največkrat pritegnejo s svojo obliko, barvo, površino, zanimivim dizajnom in različnimi materiali, kot so les, kovina ali PVC. Tako lesena vhodna vrata zagotovo kažejo na lastnika, ki ima zelo izbran okus za lepoto in obenem ceni tradicijo. Les je namreč naravni material, ki ga v gradnji uporabljamo že zelo dolgo, obenem pa je živ material, ki ga je treba tudi skrbno vzdrževati in negovati. Tu je zato nekaj nasvetov o tem, kako lahko s pravilnim vzdrževanjem lesenih vhodnih vrat podaljšamo njihovo življenjsko dobo in preprečimo prehitro propadanje.

Lesena vhodna vrata

Poskrbimo za redno čiščenje

Ravno tako kot ostale dele doma, je potrebno redno čistiti tudi lesena vhodna vrata, da zagotovimo brezhiben videz in njihovo nemoteno uporabo. Moramo se namreč zavedati, da je les živ material, ki potrebuje nego, saj je nemalokrat izpostavljen raznolikim vremenskim vplivom pa tudi drugim dejavnikom, kot so prah v zraku, industrijski plini in dim. V kombinaciji z dežjem, slano ali roso lahko nastanejo celo razjede na površini vrat, kar močno okrni njihov videz. Ravno zato je še posebej priporočljivo redno čiščenje predvsem zunanjih površin.

Lesena vhodna vrata lahko zato pri rednem čiščenju čistimo s suho mehko krpo, s katero lahko pobrišemo prah, medtem ko pri generalnem čiščenju lahko uporabimo čistilo, ki pa naj ne bo preveč agresivno. Že pri samem nakupu vrat se je zato najbolje pozanimati, katero čistilo je najprimernejše za čiščenje posameznih vrat. Če smo na to pozabili in za lesena vhodna vrata uporabljamo čistila, ki niso priporočena s strani proizvajalca, pa moramo paziti, da ta ne vsebujejo abrazivnih, lužnih sestavin in organskih topil, saj lahko nastanejo poškodbe površin, ki niso predmet reklamacije. Najbolje je, da vsako čistilno in zaščitno sredstvo, kot je npr. negovalni balzam, pred uporabo testiramo na skritem delu površine.

Seveda je po mokrem čiščenju vrata priporočljivo obrisati s suho, mehko krpo. Za odstranjevanje manjših nečistoč na vratih pa največkrat zadostuje že topla voda in nekaj kapljic blagega mila.

Kako se lotiti čiščenja zahtevnejših madežev?

Lesena vhodna vrata so lahko na zunanjih površinah večkrat izpostavljena trdovratnejšim madežem. Tako je za njihovo nego, čiščenje in zaščito najbolje uporabiti set čistilnih in negovalnih sredstev.

Čistilo lahko navadno uporabljamo tako za čiščenje lesenih površin vrat kot oken. Na površino ga nanesemo razredčenega z vodo, odstranimo madeže in prah ter površino nato obrišemo s čisto, vlažno krpo. Nazadnje vrata obrišemo še s suho krpo in nanje nanesemo zaščitni negovalni balzam.

Negovalni balzam na lesena vhodna vrata nanesemo s čisto mehko krpo, v smeri vlaken. Delovati pustimo 5 minut, nato obrišemo z vlažno krpo. Balzam je priporočljivo uporabiti, saj prodre globoko v strukturo lesa in zagotavlja vodoodbojni učinek. Za stalno ohranjanje takšne površine se priporoča zaščita lesenih površin z negovalnim balzamom vsaj 3-4-krat letno.

Lesena vrata

Kaj  je še pomembno pri vzdrževanju lesenih vhodnih vrat?

Lesena vhodna vrata lahko v hišah zaščitimo z nadstreškom ali vetrolovom, ki vrata varuje pred raznimi vremenskimi pojavi, kot so močno sonce, sneg, dež in toča. Pomembno je tudi, da vrata redno barvamo, kljub temu da so ob nakupu že obdelana z vsemi zaščitnimi premazi. A, kot smo omenili, les je občutljiv, zato je potrebna nadaljnja nega. Včasih bo dovolj že zaščita samo s prekrivnim premazom, medtem ko bo ob večjih popravilih in morebitnih poškodbah najprej potreben osnovni premaz, nato pa še prekrivni. Če nastanejo kakšne večje poškodbe na vratih, ki jih sami ne moremo sanirati (tako kot lahko manjše), pa se je pametno obrniti na strokovnjake oz. servisno službo proizvajalca. Da bi bilo tega čim manj, se potrudimo, da ob vsakem letnem času, torej štirikrat letno, sami pregledamo stanje vhodnih vrat in saniramo morebitne poškodbe. Tako bomo tudi največ naredili za dobrobit in dolgo življenjsko dobo naših lesenih vhodnih vrat.

Če ste v dilemi, katera sredstva za vzdrževanje bodo prava za vaša lesena vhodna vrata, ali pa se morda odločate za nakup novih, saj vendarle prisegate na naravni videz vašega doma in ljubite les, pa obiščite salon Pirnar in z veseljem vam bodo priskočili na pomoč.

Kategorija: Ostalo
Oznake:
Komentarji: Ni komentarjev

5/5 - (1 vote)