Na smučanje pojdite na Jahorino, kjer boste dobili največ za vaš denar

Ta prispevek o smučanju na Jahorini, sem napisal davnega leta 2018, tako da večina podatkov ni pravilnih. Vse najnovejše podatke za smučanje 2022 najdete v mojem najnovejšem prispevku na www.tomazgorec.si/smucanje-jahorina.

Oglejte si video posnetek v katerem Tomaž Gorec razloži vse o smučanju na Jahorini. V komentarju video posnetka lahko Tomažu zastavite vprašanje in vam bo odgovoril.

Tako kot že zadnjih deset let, se bom tudi letos odpravil na smučanje na Jahorino. Eden od razlogov, da že deset let hodim smučati na Jahorino, so zagotovo zelo nizke cene. Nizke cene pa niso glavni in edini razlog zaradi katerega se izplača iti na to znano olimpijsko smučišče. Ostali razlogi so še dobra hrana, odlična zabava in prijazni Bosanci. Poleg naštetega je Jahorina odlično izhodišče tudi za zanimive poldnevne in celodnevne izlete.

V zadnjih letih je Jahorina postala sodobno smučišče, ki ima tri čisto nove šest sedežnice. Poleg teh treh novih žicnic imajo še nekaj starih iz časov olimpijskih iger, ki jih je Sarajevo gostilo leta 1984.

Jahorina ima okoli 20 kilometrov smučarskih prog in je zame idealna destinacija za smučanje. Poleg smučanja si kakšen dan namreč omislim tudi tek na smučeh ali kakšen izlet. Zato je zame 20 kilometrov smučarskih prog popolnoma dovolj in se jih ne naveličam. Za tiste, ki bi želeli na smučeh preživeti sedem dni brez prestanka, pa verjetno Jahorina ni ravno najboljša destinacija za smučanje, ker bi se smučišča verjetno kar malo naveličali.

smučanje 2019

smučanje 2018

V primeru pomanjkanja naravnega snega je smučanje vseeno možno, saj imajo na smučišču tudi sistem za zasneževanje.

Cene smučarskih vozovnic so sledeče:

  • Dnevna smučarska vozovnica (ponedeljek – petek) – 17,5 €
  • Dnevna smučarska vozovnica (sobota – nedelja) – 20 €
  • 4 urna smučarska vozovnica – 15,40 €
  • 3 dnevna smučarska vozovnica – 50,80 €
  • 7 dnevna smučarska vozovnica – 96,40 €

Nazadnje sem obiskal Jahorino v začetku novembra in precej podrobno preveril njihovo ponudbo za smučanje 2019. Ponudba sob, apartmajev, hotelov in planinskih koč je res velika. Cena pa v večini primerov zelo ugodna, glede na to kaj dobite za vaš denar.

Če iščete res lepo urejene apartmaje za nizko ceno, potem vam predlagam Planinsko idilo ali Apartmaje Nik. V Planinski idili boste dobili prenočišče že za 10 do 12 evrov na noč. Prenočišče z zajtrkom pa vas bo stalo 13 do 15 evrov. V Planinski idili se lahko dogovorite tudi za polpenzion. Lastnika obeh apartmajev sta zelo prijazna in gostoljubna. Prepričan sem, da boste pri obeh zelo dobro sprejeti in se boste odlično počutili.

Oba omenjena apartmaja se nahajata v tako imenovanem naselju Šator. Apartmaji Nik so od smučišča oddaljeni okoli 150 metrov, Planinska idila pa malo več. Vendar se lahko iz obeh, brez ‘štamfanja’, s smučmi odpeljete do smučarske proge. Tudi nazaj se lahko s smučmi pripeljete direktno do praga apartmajev.

Na Jahorini je na voljo veliko planinskih koč, ki jih lahko najamete samo zase ali svojo družbo.

Najlepša planinska koča, ki sem jo videl na Jahorini, je Peter Pan. To je res zelo lepa in okusno urejena planinska koča, ki je locirana na robu naselja Šator in je zelo primerna za tiste, ki želijo svoj mir. Planinsko kočo, v kateri je lahko nastanjenih do devet oseb, lahko najamete že za 120 evrov na dan.

Če iščete cenejšo kočo, vam predlagam planinsko kočo Trifković, ki jo lahko najamete za samo 55 evrov na dan. Koča lahko sprejme od 6 do 10 oseb. Čeprav je omenjena planinska koča zelo poceni, ji prav nič ne manjka. Če niste oseba, ki želi top “komfort”, boste s to kočo popolnoma zadovoljni.

Vsem, ki želite res top namestitev, predlagam Hotel Sport Granzov, ki je lociran prav na smučišču. Cena nočitve z zajtrkom je od 20 do 30 evrov. Top ponudbo imajo tudi v hotelu Board. Najbolj luksuzno ponudbo vam pa lahko ponudijo v hotelu Vučko. To je res top hotel s petimi zvezdicami.

Na Jahorini imajo tudi urejeno stezo za tek na smučeh. Tekaška steza se nahaja vikend naselju Dvorišta.

Jahorina smučanje 2020

Jahorina smučanje 2018

Jahorina je zelo primerna tudi za tiste, ki jim ni absolutna prioriteta samo smučanje, ampak si radi ogledajo še kakšno znamenitost. Jahorina je res dobro izhodišče za razne izlete.

Obvezno si morate iti ogledati Sarajevo, ki je od Jahorine oddaljeno zgolj dobrih 20 kilometrov. Več o izletu v Sarajevo si lahko preberete na www.jahorina.si/od-jahorine-proti-sarajevu.

Zagotovo ne boste razočarani, če se boste z Jahorine odpravili na celodnevni izlet v Višegrad. Podroben opis izleta najdete na www.jahorina.si/od-jahorine-do-sarganske-osmice.

Če ste že v Bosni in Hercegovini in še niste videli Mostarja, bi bil pravi greh, če si ga ne ogledate. V Mostar se lahko odpravite na enodnevni izlet i Jahorine, lahko pa ga obiščete, ko se vračate domov. Ena od možnih poti domov namreč vodi tudi preko Mostarja. Več o izletu v Mostar si preberite na www.jahorina.si/z-jahorine-do-mostarja.

Če se na smučanje na Jahorino odpravljate s svojim avtom, imate na voljo več poti. Najhitreje boste na cilj prišli, če greste preko Zagreba, Slavonskega Broda in Zenice. Po tej poti se boste skoraj ves čas vozili po avtocesti, le okoli 140 kilometrov na celotni poti avtoceste ni.

Druga pot, ki jo jaz ponavadi koristim za vračanje, je pot preko Mostarja in Međugorja. Vse od Međugorja dalje pa vse do Slovenije je namreč avtocesta.

Tisti, ki si radi na poti ogledate kakšno znamenitost, greste lahko na Jahorino preko Banja Luke ali Bihaća. Če greste preko Bihaća, se lahko ustavite v Drvarju, kjer si ogledate Titovo pečino iz druge svetovne vojne. Preko Banja Luke pa je lepa pot ob kanjonu reke Vrbas. Obe poti se združita v Jajcu, od koder nadaljujete pot preko Travnika do Sarajeva in Jahorine.

Če še ne veste kam na smučanje 2020, je Jahorina zagotovo odlična izbira.

Prispevek je za vas pripravil Tomaž Gorec.

Kategorija: Jahorina, Smučanje
Oznake:,
Komentarji: Ni komentarjev

3.9/5 - (7 votes)